Friday, 27 January 2012

Genting Highland 2012

Selalunya orang bercuti akhir tahun tapi kami anak-beranak bercuti awal tahun... Destinasi kami dah tentu tempat yang sejuk lagi menyamankan... Nak pegi luar negara tak cukup duit jadi ke Genting Highland pun dah bersyukur sangat... Ini kali ke 2 kami pergi bertiga... Pertama kali masa Thaqif berusia hampir 4 bulan & kali ni Thaqif dah berusia 10 bulan 2 minggu (kalau ikut abah dah 3 kali Thaqif jejak Genting & kali pertama dalam perut ibu)... :D

Kami pergi sehari sebelum Tahun Baru Cina (22 - 23.01.2012) & sebenarnya kami plan nak pergi Genting saat2 akhir sebab aku nak sangat pergi bercuti bersama2 suami & anak tercinta... Cuba booking hotel melalui internet tapi semua penuh... Akhirnya aku telefon Hotel Seri Malaysia untuk stay semalam & ada kosong... Kami gerak dari KL dalam pukul 11 pagi & singgah makan di Genting Sempah... Dah kenyang baru naik atas & Thaqif macam biasa menyusu jer... 

Sampai kat atas pun dah nak dekat tengahari... Kami cuma beli untuk indoor (nasib baik tak beli outdoor sebab hujan lebat sangat, kalau tak rugi duit)... Bila tiba atas kami buat plan lain untuk stay di hotel yang lain... Malas nak ulang-alik ke bawah... Kami dapat bilik kosong di Theme Park Hotel (deluxe)... Bilik yang selesa untuk kami bertiga... Harga pun berpatutan cuma RM253.00 semalam... Kalau Seri Malaysia RM240.00 (goverment ada diskaun RM20)... Beza pun tak banyakkan dari kami ulang-alik ke bawah (penat & leceh)...

Rancangan awal kami ahad kami nak stay di Genting & isnin nak pegi Bukit Tinggi tapi rancangan tu terpaksa dibatalkan... Suami aku kata pegi lain kali jer... Takpelah ada umur panjang boleh bawa Thaqif ke sana (masa tu Thaqif mesti dah jalan, comfirm best)... Jadi ahad tu kami jalan di sekitar Genting je & balik pukul 5 petang... InsyaALLAH kami nak pegi lagi & husband aku rancang nak stay 2 malam (biar puas)... Masa tu nanti Thaqif mesti dah jalan... Tak sabar nak tunggu my dear Thaqif pandai jalan... :)

 Testing... testing...
Sekali flash camera takde dah...
Macamana kami nak beraksi ni...
  Agak2nya apa ler yang kiteorang dok peratikan ni???
Dua beranak mulut terlopong...
Kah kah kah
  Baru start untuk memulakan langkah...
Kali ni pegi Genting Thaqif dah besar!!!
Dulu kecik lagi so aktivitinya adalah tidur!!!


  Sepanjang di Genting Thaqif ditemani BUDDY & TIGER... 
TIGER tak interframe... 
  Mak oi besarnya mulut dia...
Ngantuk tunggu ibu gi toilet...
  Anak ibu ni tak ready lagilah...
Aik ibu nampak comel ler pulak... :D
(sure abah gelak)
  Ni baru cute...
Licin kepala anak ibu tapi tetap encem!!!
  Gaya baru masa makan...
Alahai comelnya!!!
  Aksi ngeliat ler pulak...
  Tomei anak ibu ni... 
Manja ler pulak...
  Tengok tu sampai lentok2 bila ibu suap makan...
Bila makin besar makin banyak benda seronok yang Thaqif tunjuk...
Ibu sukeeeee
  Merenung masa depan...
Dalam hati nak jadi anak soleh!!!
Amin
  Check in di Theme Park Hotel...
Tarak booking2 terus walk in jer...
  Ini bilik kami...
Deluxe lagi + sangat selesa...
  Thaqif dengan muka cute + mulut senget...
  Bersiap sedia untuk memulakan langkah...
Nak bawak Thaqif naik kuda!!!
  Dalam lif pun sempat snap pic...
  Giliran abah & Thaqif lak beraksi di kaunter Theme Park Hotel...
  Thaqif teruja nak naik kuda...
  Bermulalah pengembaraan kami...
  Tengok tu muka selamba siap kemam bibir lagi...
Tapi ibu risau ni bila kuda bergerak jer Thaqif takut @nangis...
  Ibu tengah betulkan Thaqif duduk...
Ready yer dah nak gerak ni...
  Ok dah dapat posisi yang baik...
Thaqif teruja pegang tiang...
  Muka seronok tu dapat tunggang kuda...
Isk isk pandai betul anak ibu ni...
  Dah start bergerak dah...
Tapi apa yang pasti Thaqif tak takut...
  Alamak jauh ler pulak, tak dapat nak fokus muka...

Jeng jeng jeng...

Ini dia...
 Thaqif seronok tu siap gelak nampak gigi tu...
Takut??? Nangis???
Ish buang jauh2 lah...
Anak lelaki mana boleh takut!!!
 Maintain jer duduk...
  Ibu dengan aksi comel...
kui kui kui
  Satu lagi wajah happy!!!
  Seronok sungguh Thaqif & buat ibu teruja nak gi Genting lagi...
Pasni pegi Genting pastikan Thaqif dah boleh berjalan...
Syok wei!!!
  Tamat sudah pengembaraan kami...
  Beratur nak naik ikan paus atas darat ler pulak...
  Masa ni Thaqif asyik masuk jari dalam mulut jer...
Air liur meleleh2... 
Rupa2nya selepas tu ibu ternampak Thaqif dah tumbuh sebatang gigi lagi...
Kat atas (pastu check lagi ada sebatang lagi nak tumbuh, kat atas jugak)...
Sekarang Thaqif dah ada 5 batang gigi (bawah 3 atas 2)...
  Naik ikan paus ler pulak...
Ikan paus tak nampak sebab dah dok dalam perut die...
Camera lak tak wide...
  Kat atas tu aksi kemam mulut...
Yang ni aksi apa lak ek???
  Ni aksi mengeliat + manja...
  Kemam mulut lagi sampai pipi keluar telur @ bola...
  Sukar untuk dikawal...
  Asyik betul tengok luar... 
Walaupun tinggi tapi tak heran...
Ibu pun gayat!!!
  Tengok tu siap paut2 besi lagi...
Dulu pegi tak dapat naik...
Tu yang teruja...
  Aik nak panjat ker tu???
Tak leh sayang tinggi tu...
  Wajah teruja pertama...
Lihat lampu2 yang cantik2...
 Wajah teruja ke 2...
Kemam mulut @ geram!!!
 Wajah teruja ke 3...
Pandang lampu2 di atas kepala sambil buat mulut cute...
 Wajah teruja ke 4...
Jeling atas lagi sambil buat muka pelik...
 Hampir tamat perjalanan kami...
Ibu tak ambik bahagian...
Jadi jurufoto sepenuh masa...
 Mulut senget...
Nak gigit boleh???
 Muncung mahal...
Kegilaan ramai baby girl di luar sana... :D
 Takleh tahan & rasa nak cium2...
 Kami naik rusa...
1st Thaqif pegi dulu, Thaqif cuma nyusu & tak pandai sangat...
Kali ni dah bijak...
 Cuba perati mulut Thaqif...
Thaqif buat aksi mulut cengkung...
 Thaqif tengah blur!!!
 Masa ni Thaqif dah letih + ngantuk sangat...
Tak terkejut langsung & siap dengkur lagi...

Bibir seksi tu kalah Angelina Jolie...
Tak leh carik makan beb!!!
 Nak check out dah...
 Abah siap tolak pipi Thaqif sebab nak suh tengok camera...
 No mood ok!!!
 Taknak duk diam...
 Tengok tu tapi comey!!!
 Taknak pakai topi...
 Nak suh tengok camera payah sangat...
Candid pun ok ler...
 BIG tiger!!!
Kalah TIGER Thaqif...

Teruja tengok tiger siap pegang2 lagi...
 Kena paksa dengan ibu pandang camera...
 Kali ni ok tapi ibu nampak muncit...
Oh tidakkkkk
 Tidur sudah... 
Sejuk & nyaman...
 Apa yang terjadi ni???
 Comel comel comel...
Nampak gigi 3 batang...

 BUDDY lagi TIGER mana???

 Muka takde mood dah...
 Hah kan dah nangis...




Selamat tinggal Genting...
Kami nak balik dah...
Nanti kami datang lagi yer...