Friday, 27 May 2011

Sudah Tiba Masanya...

Sepatutnya tarikh due aku ialah 4 Mac 2011 tapi aku tak bersalin jugak... Pada hari Ahad yg indah, aku & husband aku g jln2 kat The Curve...  Dah malam br kami blk... Sampai rumah aku trs berehat sebelum mandi... Bila nak mandi jer aku rasa ada air keluar... Aku pun pelik ler sbb banyak... Aku ingat aku buang air kecil tapi xkan xstop2... Pastu aku trs mandi, keluar jugak air tu... Maybe dah sampai masa kot... Ntah2 air ketuban.... So aku terus call akak sepupu aku... Akak aku ckp tu air ketuban & suh aku g hospital...

Jam dah kul 12, aku pun bersiap2 nak g hospital & mohon kemaafan dr husband aku... Minta diredhakan segala2nya... Sampai hospital je aku masuk wad dl sbb belum sakit... Dlm kul 3 aku dah mula rasa sakit... Aku panggil nurse & nurse terus anta aku ke labour room... Sempat lg aku pesan kat nurse suh call husband aku sbb husband aku dah blk... Dah nak hampir waktu subuh, makin kerap aku rasa sakit... Tuhan saje yg tau macamana rasanya... Tak dapat aku nak gambarkan mcmana rasa sakit tu... 

Setiap jam nurse akan lihat berapa cm akan buka... Tapi bukaan jalan lambat sgt... Dalam 1 jam cuma buka 1 cm jer... Rasa sakit buat aku tak keruan... Setiap masa aku tgk jam kat dinding labour room tu... Bile agaknya nak buka sampai 10cm... Masa terus berlalu tapi aku masih belum boleh bersalin... Nurse siap beri bantuan pernafasan kat aku utk kurangkan rasa sakit... Walaupun jalan buka lambat & sakit berterusan tapi alhamdullillah degupan jantung anak aku normal... 

Masa terus berlalu dari subuh hingga pagi hingga tengahari tapi belum nampak tanda aku nak bersalin... Dalam kul 3.30 petang baru laluan buka 10cm... Sudah sampai masa utk aku bersalin... Masa tu aku dah letih sgt sbb menahan sakit... Tapi aku cuba jugak push utk bersalin normal... Mungkin ini dugaan tuhan... Selama 1 jam aku push tapi tak berjaya... Bermacam cara dah cuba... Doc pun dah try vakum 2x... Tapi baby xnak keluar jugak... 

Doc uat keputusan supaya buat pembedahan sbb doc kate kepala baby dah mendongak... Doc xnak amik risiko takut bahaya pd aku & baby... Masa tu menitik air mata aku... Aku nak bersalin normal & dah cuba sedaya upaya tapi dlm masa yg sama aku xnak membahayakan anak aku... Dengan rela hati aku terima & aku mintak doc utk jumpa husband aku... 

Dlm kul 4.30 ptg aku dibawa ke bilik pembedahan... Sebelum tu aku sempat jumpa husband aku & mohon maaf sekali lg... Aku diberi bius separuh badan... Aku dengar bermcm2 bunyi... Tapi xfokus sgt sbb letih mencuba bersalin normal xabis lgi... Tak lama lepas tu aku dengar bunyi baby nangis... Alhamdullillah pada 7 Mac 2011 tepat jam 5.22 ptg aku selamat melahirkan anak yg aku tunggu selama ni... Aku pelik kenapa aku xnampak anak aku lagi... Mungkin nurse tengah bersihkan anak aku... 

Tak lama selepas tu nurse dtg bawa baby kat aku... Mengalir air mata aku tatkala melihat wajah mulus yg ku tunggu selama ni... Hilang segala rasa sakit yg aku rasa sebelum ni... Nurse minta aku cium anak aku & nurse bagi anak aku cium bau ****** aku... Aku tanya pada nurse baby apa... Nurse xjawab tapi nurse buka kain yang membalut anak aku & minta aku lihat sendiri... Alhamdullillah aku dapat anak lelaki... Selepas tu nurse terus bawa anak aku pergi... Mungkin nurse nak bagi husband aku tengok & seterusnya akan diazankan.... Selepas tu aku xsedar apa yg jadi sbb keletihan sgt....

Tak silap aku, aku tersedar jam 6 lbh... Aku diletakkan bawah lampu supaya badan aku rasa panas... Walaupun dah sedar tapi rasa letih tak hilang lagi... Aku tercari2 mana anak aku... Tak puas lagi menatap wajah anak aku... Jam 7 lbh baru aku dibawa ke wad bersalin... Masa tu baru aku lihat wajah husband & mak aku... Aku tanya husband aku dah jumpa ke x anak kami... Husband aku dah lihat wajah anak kami & dah diazankan pun... Husband aku buat sekali solat syukur sebagai tanda kesyukuran di atas kurniaan ALLAH S.W.T yg berharga ini...


Selepas aku di bawa ke wad bersalin, badan aku masih lemah... Anak ku diletakkan berasingan... Semalaman aku tido jer untuk merehatkan diri... Kesakitan akibat pembedahan masih lagi terasa... Keesokkannyer barulah aku dibenarkan bangun & menjamah sedikit makanan... 

Tak lama kemudian nurse membawa anak ku... Sungguh mulus wajah indah itu... Hilang segala rasa sakit yang aku rasai... Aku tak kekok tatkala memegang anak ku... Terasa sungguh selesa bila dapat mendakap tubuhnya yang kecil itu... Aku taknak menunggu lama untuk menyusukan anak aku... Sejak dari awal kehamilan aku berhajat utk memberikan susu ku secara berterusan sehingga 6 bulan & seterusnya sehingga 2 tahun... Mudah2an tuhan makbulkan permintaan ku ini... Tak dapat aku gambarkan perasaan bahagia bila menatap wajah anak ku... Itulah saat indah setelah bergelar ibu...




~ Hari Pertama ~
~ Muka Lepas Bersalin :( ~

 ~ Thaqif & Ibu ~

~ Thaqif, Ibu & Abah ~

Shopping, shopping & shopping !!!

Aku & husband start beli brg baby masa kandungan aku 7 bulan... Saje xnak beli awal2... Seblm ni aku tgk jer org beli... Kali ni giliran aku lak... Walaupun sakit kaki tapi aku tetap gak shopping sakan... Kalau ikutkan byk juga kami berabis tapi nak menyambut org baru punya pasal xkisah ler...

Orang kate jgn beli baju byk2 sbb baby cepat besar... Mula2 kami ikut jugak tapi bile tengok byk sangat yg cantik2 terus xingat dunia dah... Kalau nampak cantik jer trus sambar... Alah bukan mahal pun... Kami shopping kat JJ jer... Kami siap tempah almari pakaian lagi... Sebab nak gambar kartun ?????? kat pintu...

Butik kegemaran kami ialah Mother Care... Walaupun mahal tapi kualitinya sgt bagus... Anak kami lum lahir tapi kami dah beli baju yg cantik2 kat Mother Care... Tapi kami beli saiz besar sikit sbb nak pakai raya... Mother Care pilihan kami ialah di The Curve... Kalau romper pulak kami beli di FOS di Mid... Romper kat ctu cantik2 belaka... Harga murah pulak tu... Memang berbaloi-baloi... :)


Untuk anak pertama yang bakal lahir ni, macam2 kami beli... Teruja sungguh tengok barang baby ni... Setiap kali g shopping complex, xsah kalau tak sambar baju baby... geram sungguh...

~ Almari Ben 10 (kami order) ~

  ~ Baju Thaqif dari lahir hingga kini ~

~ Koleksi pakaian Mother Care (butik kegemaran kami) ~


~ Baju tido yg sangat comey ~

~ Kasut Thaqif yg kami beli dr internet & butik baby ~

~ Kami beli di JJ jer (masa J card day) ~

~ Barang penjagaan diri Thaqif (kebanyakkannya jenama Pureen & sekrg Thaqif dh guna pampers jenama Pet Pet) ~

~ Shampoo, body shampoo, bedak & beg utk si comey ~

~ Baju, kasut, stokin, towel & mcm2 lagi ~

 ~ Pencuci baju, wet tissue, baby oil, nappy liners & tempat Thaqif akan dimandikan ~

Tuesday, 24 May 2011

Selera Disaat Kehamilan

Dalam entry ni aku nak cerita apa yang aku makan masa mengandung... Sebelum tahu mengandung aku kuat makan... Tiap2 hari nak nasi... Tapi selepas aku tahu aku mengandung selera makan aku terus berubah... Taknak makan nasi... Tapi xlama sebab selepas sebulan selera makan aku dah berubah... Aku dah boleh terima nasi... Setiap hari mesti nak nasi... Selera aku usah cite le... Semakin bertambah & membuak2...

Tapi masa mengandung aku tak suka makan fast food... Bila aku tgk Mc D, KFC & yang sewaktu dengannya selera aku tertutup... Aku ni gila dengan Prosperity Burger kat Mc D tu... Tapi masa mengandung ni xteringin pun nak makan... Seingat aku, aku cuma makan 2 3 kali jer berbanding dgn tahun2 sebelumnya... Sampai aku dah rasa muak... Makan pun dah tak boleh nak abis...

Kalu g pasar malam, aku akan suh husband aku beli tau fu fa... Wajib beli kekadang tu sampai 2 3 bekas... Tu pun aku rasa tak cukup... Kalu ikutkan sekali hadap habis semangkuk... Tapi aku jimat, 1 mangkuk makan 2 kali... Kalau sebut pasal air lak, aku suka air soya... Kalu air suam tu wajib amik... Apa yang penting menu utama aku masa mengandung adalah nasi... Kalu xde nasi macam xlengkap lak... :)

Monday, 23 May 2011

Aktiviti & Hobi Masa Mengandung


Kalu sebut pasal aktiviti masa mengandung ni, tak banyak yang boleh aku buat... Tapi satu aktiviti aku yang wajib ialah berjalan2 dengan husband aku... Kebiasaannya kami pegi shopping complex... Walaupun peha aku sakit tapi tetap berjalan gak... Boring duk umah... Rasa tepu otak aku... Husband aku pulak rajin melayan... Kekadang tu aku teman husband aku g jogging... Biasanya kami pegi Taman Bukit Jalil...

Selain tu, buat job make up & photo... Alhamdulillah masa mengandung ni ada gak rezeki walaupun tak banyak... Masa usia kandungan aku 6 bulan, aku boleh lagi g make up kat Gerik... Jauh tu... Tapi nak uat mcmana pengantin nak jgk aku make up... Tapi xpe le blh tengok tempat orang... :)

Aku nak cerita pasal hobi lak... Hobi aku masa mengandung ni main sudoku... Mula2 tengok husband aku main... Dalam hati aku kate macam boring je...Tapi 1 hari tu husband aku suh aku cuba... Aku pun cuba ler... Pastu terus suka lak... Husband aku siap belikan buku sudoku utk aku... Selain tu, sudoku ni bagus untuk otak... Doktor pun cakap bagus... Kebetulan mengandung ni, boleh menjana otak baby... Kiranya bagus ler utk baby...

Lagi satu hobi aku ialah makan... Masa mengandung ni selera jer aku makan... Setiap masa rasa lapar... Nak makan apa cakap jer... InsyaALLAH husband aku adakan... Terima kasih abg... :) Entry akan dtg aku akan ceritakan apa yang aku makan semasa mengandung...

Saat Kehamilan (Part 2)

Macam-macam pengalaman aku rasa masa mengandung ni... Alahan takde... Pinggang pun tak sakit, cuma peha aku jer tak reda sakitnya... Perut makin lama makin besar... Kekawan aku cakap maybe anak aku besar... Takpe le yang penting anak aku sihat...

Walau mengandung aku masih aktif dengan make up... Alhamdullillah rezeki anak... Tapi aku tak larat nak berdiri... So, terpaksa ler duduk... Tu pun letih gak... Tapi ramai kekawan cakap aku kuat masa mengandung... Solat pun boleh berdiri lagi... Jalan pun ok lagi walaupun tak laju... 

Perut tak usah cite ler... Start dari 8 bulan terus naik mendadak... Stretch mark mula datang & bermaharajalela kat perut aku... Dah 2 botol bio oil aku guna start tahu mengandung tapi tak boleh gak.. Mungkin perut aku besar sangat... Badan tak besar mana... Bak kate kawan aku kalau dari belakang tak macam orang mengandung... Bawah ni aku selitkan gambar lagi bukti perut aku membesar dengan sihat... :)

~ 7 bulan 2 minggu ~

~ 8 bulan 3 minggu ~

Monday, 16 May 2011

Saat Kehamilan (Part 1)

Saat kehamilan aku tempuhi dengan rasa sabar & gembira... Awal kehamilan aku tak lalu nak menjamah nasi & selera makan pun jadi kurang... Selama sebulan aku berkeadaan begitu... Alhamdullillah selepas sebulan selera makan ku bertambah... Bagi apa je semua aku telan... Kalau duk kat ofis mesti nak mengunyah jer... Kekawan pun dah paham sangat... Tapi syukur sebab badan tetap maintain... :)

Alhamdullillah aku tak kenal apa itu loya & muntah... Mula-mula jer terasa loya sikit & pening-pening... Pastu dah ok... Aku pun tak mengidam apa-apa... Kalau nak makan, biasanya yang senang nak dapat... Sebut jer apa nak makan, insyaALLAH suami aku akan dapatkan... Masa mengandung ni aku kurang nak makan fast food... Tak heran dah kat KFC, Mc D & yang lain-lain tu... Apupun nak nasi jugak... 

Bila usia kehamilan ku menjangkau 4 bulan lebih, aku mula mengalami kesakitan pangkal peha... Mungkin kerana perut ku semakin membesar... Sakitnya tuhan jer yang tahu... Baru jalan sikit dah terasa sakit... Tapi kalau bab berjalan aku tak kira... Shopping punya pasal... So, nak tak nak kena terima ler...

~ 4 bulan ~

~ 5 bulan 3 minggu~

~ 6 bulan 3 minggu~

Kehadiran Permata Hati

Tanggal 3 April 2010 aku telah menjadi isteri orang... Alhamdullillah aku dikurniakan seorang suami yang baik & penyayang... Setiap saat kami menanti dengan penuh sabar jikalau ada berita gembira... Genap 2 bulan 2 minggu usia perkahwinan kami kitaran haid ku lewat... Dalam hati berdoa agar ada berita baik.... 

Kami menanti penuh sabar sehingga 2 minggu... Pulang dari kerja kami terus ke Mid Valley untuk membeli alat ujian kehamilan... Dengan perasaan tak sabar, malam tu juga aku buat ujian kehamilan... Menitik air mata ku bila aku lihat tanda positif... Malam tu jugak aku ke klinik untuk pastikan berita gembira ni... Jawapannya tetap sama aku bakal menjadi seorang ibu...

Alhamdullillah aku mengandung 6 minggu... InsyaALLAH awal Mac 2011, aku akan melahirkan bayi comel... Berita ni aku kongsikan dengan semua saudara & rakan-rakan... Perasaan kami hanya tuhan yang tahu... Semoga bayi ku sihat & sentiasa diredhai ALLAH s.w.t...

Kenangan Indah


Tujuan utama blog ini diwujudkan adalah untuk mengabadikan kenangan bersama permata hati kami... Di samping itu aku nak kongsi saat-saat indah... Blog ini aku buat bila anak ku dah berusia 2 bulan 9 hari... Sebenarnya dah lama aku nak buat blog ni tapi tak berkesempatan...

Aku mula mengenali suami aku melalui seorang rakan... Berjumpa, berkawan, bercinta, bertunang & seterusnya bersama (kahwin ler)... Macam-macam dugaan kami hadapi... Kalau tak sabar dah lama hubungan kami jadi kenangan... Tapi tu ler dikatakan jodoh dari yang Maha Esa... Akhirnya kami bersama juga & syukur alhamdullillah kini kami bahagia...

Ok cukup sampai sini yer... Agenda utama aku nak bercerita pasal permata hati kami yang comel lagi bergaya tu... Tapi aku akan selitkan sikit-sikit cerita kami sebab nak bagi blog aku ni meriah sikit... :D


~ Zaman Bertunang ~

~ Zaman Dah Kahwin ~