Wednesday, 29 June 2011

Mengiring, meniarap & angkat kaki

Wahhhh anak ibu dah besar & makin pandai... Hihihi... Yang kami perasan di usia 3 bulan 2 minggu Thaqif dah mula mengiringkan badan... Badan, punggung & kaki dah lepas mengiring... Cuma kepala jer xlepas lagi (kepala berat daaa)... Kelakar jer kami tengok... Puas mencuba nak mengiring tapi kepala tetap xlepas lagi... Anak ibu sabar yer nanti xlama lagi mesti anak ibu blh mengiring & meniarap... Nanti ibu & abah bagi galakan lagi... Yang pasti anak ibu akan berjaya...

Selain dari tu Thaqif dah aktif angkat kedua2 belah kaki & lurus ke atas... Yang kelakarnya Thaqif leka peratikan kakinya... Kalau pakai seluar yg colourful lagi Thaqif galak nak tengok... Yerlah usia Thaqif sekarang die dah boleh melihat kaler2 terutama kaler merah... Tak lama lagi Thaqif dah boleh capai kaki & seterusnya dibawa ke mulut... :) Tak sabar ibu & abah nak tengok perkembangan Thaqif lagi... Lepas ni xtahu ler apa lagi yang Thaqif akan belajar...

~ Thaqif dah ready nak buat aksi ~
~ Thaqif dah angkat 1 kaki ~
~ Dua2 kaki dah terangkat ~
~ Hahaha... Thaqif dah berjaya ~

~ Aksi nak start meniarap ~
~ Punggung dah terangkat ~
~ Kepala tak lepas lagi nak angkat ~
~ Anak ibu dah hampir berjaya... Letih berlatih meniarap ~

Monday, 20 June 2011

Aksi si abah & si anak...

Kali ni aku nak upload aksi 2 hero dalam hidup aku... Like father like son... Waktu ni Thaqif pisat2 sebab baru bangun tido... Muka pun blur jer... Ibu lak ngada2 nak snap pic... Abah lak sibuk nak interframe... So terjadi ler aksi di bawah ni... Masa ni Thaqif baru nak masuk 3 bulan 2 minggu... Walauapapun situasi Thaqif tetap comey di mata ibu & abah tetap encem (untuk abah sebenarnya ni ayat bodek untuk amik hati)... Hahahaha... :D

~ Abah ngada je buat2 tido & Thaqif lak buat derk je ~
~ Abah maintain berlakon & Thaqif dgn muka baru bangun tido ~
~ Anak beranak kena flash camera... Kesian anak ibu sakit mata... Sori sayang... ~

Sunday, 19 June 2011

Happy Father's Day To My Luvly "ABAH"

19 Jun 2011 adalah tahun pertama abah sambut Father's Day... Kepada "abah" Thaqif ucapkan Selamat Hari Bapa... Semoga abah menjadi abah yang terbaik... Dan sekarang ni pun Thaqif rasa abah adalah abah yang terbaik di dunia... Nanti bila Thaqif besar sikit Thaqif buat kad untuk abah yer... Terima kasih kerana tukar lampin, bagi susu, dodoikan tidur, berborak dengan Thaqif & semua perkara yang abah buat untuk Thaqif... Kepada ibu, Happy Belated Mother's Day... Kepada abah & ibu, Thaqif SAYANG kamu !!!!

~ Masa ni Thaqif dalam perut ibu :) ~

Saturday, 18 June 2011

Jalan-jalan with abah & ibu @The Curve

Sehari sebelum Father's Day, kami bawa Thaqif jejalan kat The Curve... Asyik pegi Mid Valley jer... So, bertukar angin ler pulak... Kami gi makan kat TGI Friday... Sesaja je nak test sedap ke tak (biasa-biasa jer)... Tapi bile nak bayar bil terkezut aku... Mak oi RM90 ++, mahal giler... Mintak maaf ler yer... Tu ler 1st & last aku jejak kat ctu... Mahal sgt sbb paling mahal pun kalau kami makan berdua dlm RM60 ++... Kalau shopping baju Thaqif ntah berapa helai boleh dapat....

Tapi kami sempat shopping baju Thaqif gak kat Mother Care... Ada offer dah, so dapat ler sambar t-shirt Thaqif 3 helai (diskaun 60%)... Best sangat shopping baju Thaqif ni... Rambang mata bile nak pilih... Selain tu kami beli stokin baru untuk Thaqif... Raya tahun ni Thaqif dah ada 6 helai baju t-shirt... Lepas ni ibu & abah nak belikan baju t-shirt lengan pendek & seluar untuk Thaqif... Raya sakan ler anak ibu tahun ni... :)


~ Sebelum keluar pose dulu :) ~
~ Muka excited nak berjalan ~
 ~ Anak bujang comey ibu & abah ~

Friday, 17 June 2011

Special action from Thaqif...

Semenjak lahir hingga ke hari ini berbagai-bagai aksi yang anak bujang aku dah buat... Kami suami isteri tersenyum2 tatkala melihat aksi Thaqif... Geram sgt dengan aksi yang dibuatnya... Nanti bila Thaqif dah besar mesti kami rindu sgt dgn zaman kecilnya... :) Nasib baik ada gambar2... So, terubat ler jugak rindu kami... Kepada Thaqif, ibu & abah sayang kamu... Semoga Thaqif jadi anak yang soleh... Amin

~ Aksi Kerut Muka ~


~ Aksi Mengeliat & Mencemik Muka~
~ Aksi Menyengetkan Mulut ~
 ~ Aksi Geram a.k.a Tunjuk Penumbuk ~
~ Aksi Menangis & Tanda Protes ~


~ Aksi Memasukkan Jari-Jemari Ke Dalam Mulut ~

 ~ Aksi Comel Yang Melampau ~

* Kami sayang Thaqif *

Aksi tidur dari Thaqif...

Biasanya Thaqif tido terlentang sbb ibu die tak penah ajar tido mengiring @ meniarap sbb takut muka terlangkup ke tilam... Tak berani amik risiko sbb aku baca posisi paling baik utk baby tido ialah terlentang... Tapi kalau menyusukan Thaqif sambil baring aku akan mengiringkan die (belakang Thaqif akan dialas dgn bantal)... Jadi Thaqif melekat jer kat pewot ibu... :)

Tapi ada gak beberapa kali Thaqif tido mengiring... Aku pun tak tahu camner Thaqif buat aksi tu... Padahal masa tu Thaqif belum sebulan... Kat bawah ni aksi2 anak bujang aku tido... :D





Cepat belajar...

Isnin (13 Jun 2011) ari tu kami g check up utk Thaqif... Thaqif masih lum boleh berdiri betul & kepala xberapa nak tegak... Nurse suh aku ajar Thaqif supaya blh berdiri... Lps tu aku & husband pun ajar Thaqif... Alhamdulillah Thaqif dah blh berdiri sikit2...

Semalam (16 Jun 2011) aku mc sbb xsihat sgt (sakit tekak & selsema)... So, dgn penuh kasih sayang aku menjaga hero yg paling aku sayang... Aku pun ajar Thaqif berdiri... Gembiranya aku rasa bila Thaqif dah boleh berdiri dgn jayanya... Kepala pun dah tegak sepenuhnya... Cepatnya anak ibu belajar... Kena sgt dgn nama THAQIF... :) Aku siap dukung & bawak ke cermin... Thaqif senyum jer bila nampak muka die kat cermin...

Thaqif pun xbyk meragam dah skrg ni... Tido jer sbb ibu ada jadi kenyang ler... Tu ler yg tido dgn lena... Sekarang kalau aku xde, Thaqif dah pandai merengek... Bila nampak aku jer pandai pulak diam tu... Siap senyum & gelak2... Bak kate abah, Thaqif dah besar & dah pandai... Seronoknyer ibu bila tgk perkembangan anak ibu... 3 bulan dah tahu macam2... Alhamdullillah berkat susu ibu & didikan dr kami... Mudahan Thaqif menjadi anak yg soleh & baik... Amin...



Wednesday, 15 June 2011

Thaqif menangis...

Semalam aku balik keje macam biasa... Sampai rumah pengasuh terus ambil Thaqif... Main2 dulu dengan Thaqif & terus bersiap utk mandikan Thaqif... Lepas mandi aku terus bagi Thaqif susu & macam biasa kalau nak tido Thaqif mesti nak menyusu kat aku jugak walaupun kenyang... Lepas nyusu Thaqif terus tido & aku terus pegang Thaqif sbb dah seharian kat ofiskan... Rasa rindu nak peluk anak aku yang comey tu...

Lama gak Thaqif tido dalam pangkuan aku... Masa tu jam dah kul 7 malam & kebiasaannya aku akan pangku Thaqif... Tapi semalam x pulak... Mungkin dah lama sgt aku pangku jadi aku letakkan Thaqif di tilam... Tak lama lepas tu Thaqif nangis... Nangis yg lain benar... Selama 3 bulan ni Thaqif tak penah menangis mcm tu... Kalu nangis pun sekejap jer & bila aku nyusukan die terus diam... Puas aku pujuk & nyusukan die tapi Thaqif tetap nangis... Senyap sekejap pastu nangis semula... Sambil tu aku bisikkan selawat & ayat suci Al-Quran di telinganya... Dalam 2 3 minit jugak ler nangis baru Thaqif diam...

Tak lama lepas tu husband aku sampai & kami pun balik... Dalam kereta aku nyusukan Thaqif & tido seperti biasa... Aku pun start nak masak... Tak lama lepas tu Thaqif nangis lagi macam sebelum tu... Husband aku pujuk tapi tetap taknak... Aku terus stop memasak & pangku Thaqif... Kali ni Thaqif nangis lebih lama... Puas kami pujuk tapi Thaqif tetap nangis... Sekali lagi aku bisikkan kalimah ALLAH di telinganya... Kami tak tahu napa Thaqif nangis tapi waktu senja & macam2 blh terjadi... Percaya @ tidak sedikit sebyk kena percaya jugak... Die masih kecil & dpt melihat segalanya... Mungkin terperanjat @ sebagainya... Selepas nangis Thaqif terus tertido & husband aku letakkan Thaqif di tilam... Masa tu husband aku bacakan ayat Kursi di telinga Thaqif bagi menggelakkan sebarang gangguan benda halus...

Mudahan ayat Kursi tu menjadi dinding utk menggelakkan perkara yg sama berulang... Husband aku sendiri terkejut sbb Thaqif xpernah menangis mcm tu... Mulai dari tu kami buat keputusan xkan tinggalkan Thaqif tido sendirian... Dengan harapan bila Thaqif buka mata, Thaqif akan nampak kami dulu... Ya ALLAH aku memohon pada Mu lindungilah anak ku dari segala gangguan iblis & syaitan yg menyesatkan... Amin

Tuesday, 14 June 2011

Check up (3 bulan)

Sepatutnya check up Thaqif utk 3 bulan hari ni... Tapi disebabkan hari ahad yg lps Thaqif batuk2 (xserius sgt) kami decide gi klinik smlm (13 Jun 2011) sekaligus check up Thaqif utk 3 bulan... Semalam Thaqif ditimbang, diukur & nurse ada buat ujian pendengaran, penglihatan & sebagainya... Berat Thaqif cuma naik 800gram jer (skrg 6kg)... Panjang Thaqif dah 65cm... 

Semalam buat ujian Thaqif ok dr semua segi... Penglihatan, pendengaran, tulang belakang, kepala & etc... Cuma Thaqif xpandai nak berdiri lagi... So, nurse suh urut2 & ajar Thaqif berdiri... Salah kami jugak sbb xajar (takut jadi apa2)... Sekarang kami dah ajar Thaqif untuk berdiri... Kepala Thaqif pun dah boleh tegak... Dah besar dah anak ibu ni... :)

Lepas g check up di Klinik Seri Kembangan, kami g Klinik Mesra sbb nak cek batuk Thaqif (Klinik Seri Kembangan lambat sbb doc byk pesakit)... Doc kate Thaqif ok cuma bahagian leher ada kahak sikit... Doc bg ubat utk cairkan kahak... Kalau ikutkan Thaqif xleh makan ubat sgt so kami decide bg Thaqif ubat sekali sehari jer... Alhamdullillah semalam kami tgk Thaqif dah ok sikit... Takder batuk sgt... Harap Thaqif akan lbh sihat hari ni... Sayang, ibu & abah syg kamu... Muah2x

Gelagat Thaqif diusia 3 bulan

Diusia 3 bulan dah byk gelagat yg Thaqif tunjukkan... Paling best bile kami dgr mulutnya yg bising tu... Mcm2 bunyi keluar... Thaqif dh pandai lihat sekeliling, dengar bunyi, senyum, gelak & mcm2 lgi... Masa Thaqif 2 bln dah pandai senyum & gelak tapi bila dah 3 bln ni makin galak ler pulak...


Kat bwh ni video Thaqif sedang berborak dgn abahnya... :)

Sunday, 12 June 2011

Aktiviti hujung minggu kami...

Hujung minggu kali ni kami ke Sunway Piramid... Rasanya dah lama kami xpegi... Selalunya g Mid Valley tapi kali ni tukar angin lak... Nak bawa Thaqif g tempat lain mcm zoo @ aquaria tu rasanya lum tiba masa lg... Sbb Thaqif masih kecik & tido jer... Rugi ler pulak... So, kena tunggu Thaqif besar skit baru leh bawak kat tmpt2 mcm tu... Baru best sikit sbb Thaqif dh pandai tgk & mengenal... 

Tujuan kami kuar ni sebab nak beli car seat utk Thaqif tapi xde stok pulak... Selain tu kami beli puting botol Thaqif... Yang ada skrg utk bayi baru lahir & 1 bulan... So, dah tiba masa kami upgrade puting baru memandangkan Thaqif dah 3 bln ++... Selain beli barang Thaqif, aku sempat sambar 2 pasang kasut (Vincci)... Terubat rindu sbb dah lama sgt aku xshopping kasut ni... Abg, terima kasih yer sbb bermurah hati... :)

Lunch kami makan di Laksa Shack (tapi sbenarnya dah kul 5 lbh masa tu... Makan mlm kami g mkn kat Popeye (lbhkrg sama cam KFC)...

~ Syurga ku ~
~ Abah mkn nasi briyani kambing, ibu mkn nasi kerabu ayam percik & Thaqif tgk jer ~

~ Wajah kesayangan hamba ~

Friday, 10 June 2011

Yang ditunggu... (My Shaklee)

Produk Shaklee ni diperkenalkan oleh rakan aku... Kebetulan masa dlm pantang susu aku berkurangkan... So, aku order trial set breastfeeding utk try dl... Alhamdullillah bagi aku ok terutama dr segi tenaga... Yelah aku kan kerap bangun kul 2 3 pagi & waktu subuh jam 5 dah bgn utk siap2 g keje... So, mmg perlu sgt tenaga... Bila aku mkn pil ni, aku rasa bertenaga...

Aku cuba utk 1 bulan... Bila abis aku cdg nak order trial lagi... Tapi bile pikir semula baik aku order full set (jimat sgt)... Kalu order trial rugi... Aku order dr minggu lps... Tapi br ni sampai... Total full set RM241 termasuk postage (2 jns ubat blh thn 4 bln, 1 jns ubat blh thn 6 bln & 1 lagi ubat blh thn dlm 4 ke 5 bln)... Camner jimat tak? Kalu trial utk 1 bulan RM80.00...

So kalau krg full breastfeeding & rasa kurang tenaga blh cuba set ni...

Thursday, 9 June 2011

Thaqif (2 hingga 3 bulan)

Wah masa ni Thaqif dah pandai gelak dah... Besar mulut die bila kena agah dgn abah... Biasanya Thaqif lebih byk ketawa dgn abah die... Dgn aku kekdg jer... Thaqif suka sgt kalau kami layan die berborak... Mulut die pun dah start bising... Macam2 suara dah kuar & dah pandai menjerit... Masa ni pun dah pandai marah terutama kalau lambat bg susu... Kalau lambat bagi & bile dah dpt nyusu jer mulut ttp bising... Nyusu ttp nyusu tapi mulut ttp berbunyi... Kelakar sungguh... :)

Masa Thaqif 2 bulan 3 hari aku dah anta Thaqif ke rumah pengasuh (rumah kakak sepupu)... Dlm hati xsedia nak anta tapi nak buat macamana sbb dah nak start keje... Belum anta lagi aku dah menangis... Aku lum puas jaga Thaqif sepenuhnya... Selama ni siang ari aku mandi & siapkan die skrg dah suh org lain... Cuma weekend jer aku dapat buat... Tak sanggup rasanya tp nak uat mcmana aku ttp kena keje... So, aku dah bgtau awal2 kat pengasuh waktu petang aku nak lap anak aku (pagi je mandi ptg aku cuma lap)... So die takyah buat... Walaupun pagi aku xdapat mandikan tapi ptg aku ada peluang nak belai anak aku... Sekurang2nya anak aku ttp rasa belaian ibu die... :)

Masa Thaqif nak masuk 3 bulan, Thaqif dah mula demand... Kebetulan husband aku ada job photo (2 hari)... Aku & Thaqif jadi peneman setia... Kebiasaannya setiap kali keluar aku akan bawa botol untuk Thaqif nyusu... Tapi kali ni aku berhajat nak bagi Thaqif direct feeding... Akibatnya bila bagi botol Thaqif xnak & nangis2... Aku punya le risau sbb nak anta kat rumah pengasuh... Kalau xnak botol macamana nak nyusu... Puas kami pujuk tapi xnak... Bila dah lapar sgt baru die nak nyusu...

Kami siap g butik baby untuk carik puting botol yang lain... Kami beli botol jenama NUK sbb puting die lembut & berharap Thaqif nak hisap... Tapi bila kami bg Thaqif ttp gak xnak... Keesokkan harinya masa anta ke rumah pengasuh, kami berharap Thaqif nak nyusu botol... Kebetulan mak aku ada, jadi mak aku tlg jaga Thaqif sekali... Mak aku pesan lain kali bile siang hari jgn bagi nyusu direct... Bagi botol jer, cuma malam hari blh direct feeding... Semua ni pengajaran kat aku... Masa tu risau gak... Kalu xnyusu takut badan xnaik... Alhamdulillah skrg Thaqif dah ok... Kekadang bile aku blik dr keje xnak gak... Sebab masa ni Thaqif nak tido... So, aku akn bagi direct feeding (sian lak 1 ari xcium bau aku)...

~ 2 bulan 2 minggu ~

~ 2 bulan 3 minggu ~

~ 3 bulan ~

Thaqif (1 hingga 2 bulan)

Masa ni Thaqif dah pandai memandang orang & senyum... Badan pun dah berisi sikit sbb aku pulun sup ayam jer... Rutin harian untuk siapkan Thaqif seperti biasa... Masa ni nak katekan tiap2 minggu husband aku bawa kami kuar g shopping complex walaupun aku masih dlm pantang... Waktu ni dah seronok sikit main2 dgn Thaqif sbb Thaqif dah pandai...

Masa Thaqif 6 minggu aku dah ajar minum guna botol (pump susu) sbb nak keje... Tak susah nak ajar Thaqif... Mula2 jer tolak maybe rasa lain kan... Pastu ok jer die nyusu guna botol... Masa ni gak aku rasa susu kurang... Dah le tu xde stok sbb dr awal aku xpump... Masa ni ler aku cuba mcm2 petua nak bykkan susu... Alhamdulillah susu byk dr biasa...

Masa Thaqif nak masuk 2 bulan, aku & husband bawa Thaqif ke ofis sbb nak tunjuk kat kawan2... Murah pulak rezeki Thaqif, ada saja yg bagi duit (terima kasih kekawan)... Kami sepakat untuk membuka akaun Thaqif... Sesiapa yg bagi duit akan kami masukkan ke dlm akaun untuk kegunaan Thaqif... Pastu kami bawa Thaqif ke ofis husband aku... 

Thaqif ada check up utk 2 bulan & aku arap Thaqif sihat... Semoga berat badan Thaqif bertambah... Temujanji kami kul 10 pagi... Check up berjalan lancar & tanpa masalah... Berat Thaqif naik 1.2 kg (2 bulan - 5.2kg)... Berkat makan sup ayam kot... :)



~ 1 bulan 1 minggu ~
 ~ 2 bulan ~

Wednesday, 8 June 2011

Thaqif (dari lahir hingga 1 bulan)

Sejak Thaqif lahir hingga berusia 1 bulan xde byk masalah... Thaqif hanya tido je (maklumlah baby), cuma sekejap2 je buka mata sbb nak lihat dunia luar... Thaqif xpandai nak nangis2 ni... Nangis pun cuma nak susu, tu pun kalau aku lambat bagi... Payah nak dengar suara Thaqif... Erti kata lain senang sangat nak jaga... Cuma Thaqif kerap bangun malam sebab nak nyusu... Kebiasaannya aku akan bangun dlm 3 ke 4 kali utk menyusukan Thaqif... 

Aku akan mandikan Thaqif dalam kul 10 ke 11 pagi (buat sendiri & dibantu oleh husband aku)... Nak mandi pagi2 takut sejuk... Lepas mandi aku akan tuam Thaqif (supaya xmasuk angin)... Pastu baru aku akan urut Thaqif guna baby oil... Setakat ni aku xguna bedak... Minyak sapu aku guna minyak telon... Minyak yu yee aku xguna lg sbb myk tu agak panas skit... Dah besar skit nanti baru aku akan guna...

Masa ni Thaqif xpandai lagi nak senyum & lain2... Maklum ler baru kenal dunia... Yang Thaqif tahu cuma tido jer...Nyusu pun mata tutup gak... Pusat Thaqif lambat tanggal (dlm 10 hari) sbb PPUM xbagi ubat untuk sapu... Nasib baik nurse kerajaan dtg rumah melawat Thaqif yg bgtau kena sapu ubat... Sebelum tu aku guna air jer... Teruk betul PPUM ni... Duit nak tpi servis hancus... Lepas aku sapu ubat tu, sehari 2 dah tanggal...

Lps seminggu Thaqif lahir kulit die tumbuh ruam (banyak kat muka)... Merah2 lak tu... Bile tanya kat nurse, nurse kate maybe Thaqif panas & nurse xbagi guna body shampoo bila nak mandikan Thaqif... Lepas tu aku xguna dah body shampoo & bile Thaqif tido siang hari aku xselimutkan... Alhamdulillah ruam pun hilang... Tak lama lps tu muka Thaqif kena ruam susu (maybe waktu mlm aku xlap sbb xtahu)... Masa tu Thaqif nak masuk  1 bulan... Risau gak aku masa tu... Sepatutnya Thaqif check up sebulan keesokkan harinya tapi disebabkan muka Thaqif dah teruk sgt kami trus bawak ke klinik...

Thaqif terus uat check up sebln... Doc bg 2 jenis ubat sapu... Timbang lak naik takat 500 gram jer... Doc kate kalau 2nd check up xnaik kena bagi susu formula (xnak aku sbb susu formula xsebaik susu ibu)...Pastu aku trus berazam nak mkn yg berkhasiat... Nak katekan tiap2 ari aku pulun sup ayam... Ruam kat muka Thaqif pun dah ok skit... Baru nampak comey... :)

~ Hari ke 4 ~

~ Hari ke 5 ~

 ~ Hari ke 6 ~
~ Kasih ibu membawa ke syurga ~