Thursday, 9 June 2011

Thaqif (2 hingga 3 bulan)

Wah masa ni Thaqif dah pandai gelak dah... Besar mulut die bila kena agah dgn abah... Biasanya Thaqif lebih byk ketawa dgn abah die... Dgn aku kekdg jer... Thaqif suka sgt kalau kami layan die berborak... Mulut die pun dah start bising... Macam2 suara dah kuar & dah pandai menjerit... Masa ni pun dah pandai marah terutama kalau lambat bg susu... Kalau lambat bagi & bile dah dpt nyusu jer mulut ttp bising... Nyusu ttp nyusu tapi mulut ttp berbunyi... Kelakar sungguh... :)

Masa Thaqif 2 bulan 3 hari aku dah anta Thaqif ke rumah pengasuh (rumah kakak sepupu)... Dlm hati xsedia nak anta tapi nak buat macamana sbb dah nak start keje... Belum anta lagi aku dah menangis... Aku lum puas jaga Thaqif sepenuhnya... Selama ni siang ari aku mandi & siapkan die skrg dah suh org lain... Cuma weekend jer aku dapat buat... Tak sanggup rasanya tp nak uat mcmana aku ttp kena keje... So, aku dah bgtau awal2 kat pengasuh waktu petang aku nak lap anak aku (pagi je mandi ptg aku cuma lap)... So die takyah buat... Walaupun pagi aku xdapat mandikan tapi ptg aku ada peluang nak belai anak aku... Sekurang2nya anak aku ttp rasa belaian ibu die... :)

Masa Thaqif nak masuk 3 bulan, Thaqif dah mula demand... Kebetulan husband aku ada job photo (2 hari)... Aku & Thaqif jadi peneman setia... Kebiasaannya setiap kali keluar aku akan bawa botol untuk Thaqif nyusu... Tapi kali ni aku berhajat nak bagi Thaqif direct feeding... Akibatnya bila bagi botol Thaqif xnak & nangis2... Aku punya le risau sbb nak anta kat rumah pengasuh... Kalau xnak botol macamana nak nyusu... Puas kami pujuk tapi xnak... Bila dah lapar sgt baru die nak nyusu...

Kami siap g butik baby untuk carik puting botol yang lain... Kami beli botol jenama NUK sbb puting die lembut & berharap Thaqif nak hisap... Tapi bila kami bg Thaqif ttp gak xnak... Keesokkan harinya masa anta ke rumah pengasuh, kami berharap Thaqif nak nyusu botol... Kebetulan mak aku ada, jadi mak aku tlg jaga Thaqif sekali... Mak aku pesan lain kali bile siang hari jgn bagi nyusu direct... Bagi botol jer, cuma malam hari blh direct feeding... Semua ni pengajaran kat aku... Masa tu risau gak... Kalu xnyusu takut badan xnaik... Alhamdulillah skrg Thaqif dah ok... Kekadang bile aku blik dr keje xnak gak... Sebab masa ni Thaqif nak tido... So, aku akn bagi direct feeding (sian lak 1 ari xcium bau aku)...

~ 2 bulan 2 minggu ~

~ 2 bulan 3 minggu ~

~ 3 bulan ~

No comments:

Post a Comment