Wednesday, 8 June 2011

Thaqif (dari lahir hingga 1 bulan)

Sejak Thaqif lahir hingga berusia 1 bulan xde byk masalah... Thaqif hanya tido je (maklumlah baby), cuma sekejap2 je buka mata sbb nak lihat dunia luar... Thaqif xpandai nak nangis2 ni... Nangis pun cuma nak susu, tu pun kalau aku lambat bagi... Payah nak dengar suara Thaqif... Erti kata lain senang sangat nak jaga... Cuma Thaqif kerap bangun malam sebab nak nyusu... Kebiasaannya aku akan bangun dlm 3 ke 4 kali utk menyusukan Thaqif... 

Aku akan mandikan Thaqif dalam kul 10 ke 11 pagi (buat sendiri & dibantu oleh husband aku)... Nak mandi pagi2 takut sejuk... Lepas mandi aku akan tuam Thaqif (supaya xmasuk angin)... Pastu baru aku akan urut Thaqif guna baby oil... Setakat ni aku xguna bedak... Minyak sapu aku guna minyak telon... Minyak yu yee aku xguna lg sbb myk tu agak panas skit... Dah besar skit nanti baru aku akan guna...

Masa ni Thaqif xpandai lagi nak senyum & lain2... Maklum ler baru kenal dunia... Yang Thaqif tahu cuma tido jer...Nyusu pun mata tutup gak... Pusat Thaqif lambat tanggal (dlm 10 hari) sbb PPUM xbagi ubat untuk sapu... Nasib baik nurse kerajaan dtg rumah melawat Thaqif yg bgtau kena sapu ubat... Sebelum tu aku guna air jer... Teruk betul PPUM ni... Duit nak tpi servis hancus... Lepas aku sapu ubat tu, sehari 2 dah tanggal...

Lps seminggu Thaqif lahir kulit die tumbuh ruam (banyak kat muka)... Merah2 lak tu... Bile tanya kat nurse, nurse kate maybe Thaqif panas & nurse xbagi guna body shampoo bila nak mandikan Thaqif... Lepas tu aku xguna dah body shampoo & bile Thaqif tido siang hari aku xselimutkan... Alhamdulillah ruam pun hilang... Tak lama lps tu muka Thaqif kena ruam susu (maybe waktu mlm aku xlap sbb xtahu)... Masa tu Thaqif nak masuk  1 bulan... Risau gak aku masa tu... Sepatutnya Thaqif check up sebulan keesokkan harinya tapi disebabkan muka Thaqif dah teruk sgt kami trus bawak ke klinik...

Thaqif terus uat check up sebln... Doc bg 2 jenis ubat sapu... Timbang lak naik takat 500 gram jer... Doc kate kalau 2nd check up xnaik kena bagi susu formula (xnak aku sbb susu formula xsebaik susu ibu)...Pastu aku trus berazam nak mkn yg berkhasiat... Nak katekan tiap2 ari aku pulun sup ayam... Ruam kat muka Thaqif pun dah ok skit... Baru nampak comey... :)

~ Hari ke 4 ~

~ Hari ke 5 ~

 ~ Hari ke 6 ~
~ Kasih ibu membawa ke syurga ~

No comments:

Post a Comment